mens en natuur

Kalfje Willy

bron: http://www.youtube.com/watch?v=ilFe5lfKDrQ

Ik vind het een beetje een vreemd filmpje. Ze willen dat mensen steeds minder vlees eten. In het begin doen ze een speech net voordat de mensen moeten beginnen eten. Dit zal waarschijnlijk wel effect hebben en misschien eten de mensen die avond hun vlees op met tegenzin of zelfs helemaal niet. Maar ik denk dat de meeste mensen dit de volgende week alweer vergeten zijn terwijl ze hun vlees op hun bord leggen. Tegenwoordig zijn er wel heel wat soorten vegetarisch eten, maar dit kunnen we niet allemaal eten. Want het klink misschien grof, maar als mensen geen vlees eten, als er geen dieren geslacht worden, komt de wereld misschien wel te klein. Wat we wel kunnen doen is soms wat minder vlees eten, en wat meer afwisselen: soms vis eten, een ei, soms eens vegetarisch, soms vlees,...
Op het einde van het filmpje willen ze volgens mij nog eens duidelijk maken dat mensen meer moeten bio eten. Maar bio vlees bestaat nu eenmaal niet, maar wel vegetarisch vlees.

Greed song
bron: http://www.youtube.com/watch?v=YEN7Cd5k_bg

Greed betekend hebberig. In dit filmpje zien we een mannetje die heel hebberig is. Hij wil alles en geeft veel geld uit. Veel mensen in onze maatschappij zijn ook heel hebberig. Ze willen alles hebben, vooral alle nieuwe snufjes die uit komen.
Langs de ene kant is dit goed, ze willen genieten van hun leven, voor het te laat is. Want het leven is al veel te kort.
Langs de andere kant is dit niet goed want mensen vallen rapper in armoede dan ze denken. En mensen moeten blij zijn met wat ze hebben en als ze alles hebben vind ik dat ze ook soms egoïstisch worden en zo hebben ze nooit genoeg en genieten ze niet meer van de kleine dingen die echt belangrijk zijn. Bovendien is dit ook niet goed voor de natuur want hoeveel meer hebberige mensen, hoe meer ze kopen, hoe meer de producenten dingen moeten maken en met al het maken van die voorwerpen hebben ze enorm veel materiaal van de natuur nodig en dit is dus niet goed voor ons milieu.

Ecologische voetafdruk
Ik heb mijn ecologische berekend op de site van WWF. Mijn ecologische voetafdruk was minder dan de gemiddelde Belg. Ik vindt van mezelf dat dit goed is. Mijn ecologische voetafdruk is wel minder dan enkele jaren geleden, wat positief is. Volgens mij komt dit doordat ik nu op peda zit in Tielt. Ik ga te voet naar school ga en met de trein naar Tielt ga. Vroeger ging ik vaker met de auto weg of vaker met de bus. Ik ging vroeger ook veel vaker op reis dan de laatste 2 jaar. Dit komt door tijdsgebrek.

Daarna heeft de site mij laten tonen hoe ik mij ecologische voetafdruk kan verkleinen en dit is me dan ook gelukt via de site. Ik denk als iedereen een klein beetje let op zijn ecologische voetafdruk dat dit wel moet lukken om een betere natuur te hebben.  

Cartoon

Op deze cartoon zie je dat een Vlaming de natuur hier niet apprecieert. Er zijn zoveel mannen die tegen bomen plassen en daardoor zijn mensen niet meer bang om het te doen. Nu geven ze boetes voor wildplassen, maar dan vind ik het wel vreemd dat honden en paarden dit wel mogen doen... De mensen moeten meer respect hebben voor de natuur en iedereen moet daarom een beetje meewerken.

Cartoon

De mensen kijken te veel naar de anderen. Als ze in de file staan vloeken ze op anderen, dat ze maar met de trein moeten gaan, maar ze zijn zelf ook met de auto. Als alle mensen een beetje moeite zouden doen en af en toe eens met de trein zouden gaan, zou er minder file zijn en zou het ook veel beter zijn voor het milieu.

Weggooitest
Ik heb een test gedaan om te zien hoeveel je wegsmijt en zo zie je ook of je al dan niet goed bezig bent met het milieu op dit vlak.

Uit de test bleek dat ik niet veel weggooi. Ik let daar ook wel bewust op in het dagelijkse leven. Voor de mensen die wel veel weggooien vind ik het wel een goede test. Er zit ook een invullijst bij waarop je kan schrijven wat je weggooit in 2 weken tijd. Ik vind dit goed, want zo worden mensen bewust van wat ze allemaal weggooien en zullen ze bewuster ook iets doen aan het milieu.

Tim Jackson over Welvaart zonder groei
http://www.ted.com/talks/lang/en/tim_jackson_s_economic_reality_check.html

Nu onze wereld af te rekenen krijgt met een recessie, klimaatsverandering, ongelijkheid en nog veel meer lanceert Tim Jackson een uitdaging aan de economische principes. Hij toont aan hoe we kunnen vermijden om van crisis in crisis te verzeilen en hoe we in onze toekomst kunnen investeren.
We zijn bezig met alledaagse dingen zoals werken, kinderen voeren... We zijn elke dag bezig met verschillende dingen maar met welk doel? Een sociale wereld creëren en een geloofwaardige plaats vinden.
Men wil steeds dat we investeren in verschillende zaken. Ze vinden bijvoorbeeld alsmaar nieuwe dingen uit zoals nieuwe iPads, nieuwe modellen van iPhones, kledij... Enkel maar het materiële. En dat hebben de jongeren graag en consumeren massaal. Maar met welk doel? Ik vind dit niet nodig en bovendien tast het de natuur aan. 
Mensen zouden beter investeren in zaken die de mensen socialer doen worden in vriendschap, familie zoals bijvoorbeeld nieuwe parken aanleggen, ontmoetingsplaatsen, tuinen... Dit is beter voor de natuur en zal de mensen misschien socialer of dichter bij elkaar brengen.

Natuur en wereldreligies (hindoes)

Er bestaan verschillende hindoes. De ene geloven in verschillende goden. Wat de hindoes gemeen hebben is hun kijk op de natuur. Ze hebben enorm veel respect voor de natuur. Ze hebben ook verschillende geloven over de natuur. Ze geloven dat de natuur een ziel kan hebben. Ze eten geen vlees omdat ze hiermee andere wezens pijn doen. Ze zijn ook volledig geweldloos. Ze doen geen geweld aan tegen natuur, dieren, milieu enzovoort. 
Ik vind het goed dat ze zo veel respect hebben voor de natuur en dat ze geen vlees eten en zo. Ze zijn dus heel erg milieubewust en brengen weinig schade aan de natuur. Maar ik denk dat het onmogelijk is om te streven naar een wereld waar iedereen zo zou zijn. Ik persoonlijk zou dit niet kunnen. Ik geloof er eerst en vooral niet in dat de natuur een ziel heeft en ik zou ook niet goed kunnen leven als ik nooit vlees mocht eten. De hindoes mogen geen bomen vernielen. Als ik nu even rond me kijk zijn verschillende dingen gemaakt uit boom (blaadjes, bureau, bed, kast...) 




Artikel: Ecologische voetafdruk na Dagen Zonder Vlees verkleint met 160ha

Ik vind het goed dat niet-vegetariërs zich geëngageerd hebben en zo hun ecologische voetafdruk hebben kunnen verkleinen. Zo zie je dat je je voetafdruk ferm kan verkleinen. Voor de meeste mensen is het misschien wel moeilijk van nooit meer vlees te eten. Maar het zou al goed zijn als mensen 2 keer per week iets anders eten dan vlees. Als iedereen dit zou doen, zouden ze hun voetafdruk kunnen verkleinen en zou dit al een stukje beter zijn voor de natuur.



Hoe groen ben ik?
Ik denk dat ik over het algemeen redelijk 'groen' ben. Als ik kijk naar mijn ecologische voetafdruk ligt hij onder de gemiddelde Belg. Ik doe ook zoveel mogelijk mijn best doordat ik voor korte afstanden met de fiets ga, omdat ik te voet naar school ga en met de trein naar mijn kot, ik eet ook af en toe vis... waardoor mijn voetafdruk redelijk goed is. Ik probeer ook respect te hebben voor de natuur en ik doe dit via kleine dingen. Ik smijt geen dingen op de grond, ik smijt zelden iets weg, ik wacht tot ik het misschien nog eens kan gebruiken. Als ik papier heb die weg moet, gebruik ik ze nog als kladpapier,...

Zie ik het haalbaar dat België groeit naar een groene economie?
Ik denk dat een perfecte groene economie nooit haalbaar kan zijn, maar ik denk wel dat ze een beetje kan verbeteren. Als iedereen nu begint met een klein steentje bij te dragen en een beetje zijn best doet, moet dit zeker lukken. Ik zeg nu niet dat iedereen vegetariër moet worden en iedereen elke dag dure bioproducten moet kopen, maar gewoon dat iedereen begint met kleine dingetjes zoals ik hierboven al zei. 

1 opmerking:

  1. Dag Léonie

    Ik zie dat jij de weggooitest hebt gedaan. Goed dat jij je in het dagelijkse leven bewust bent van wat je weggooit.
    Er zouden meer mensen moeten zijn die daar bewust op letten. Als ze het daar moeilijk mee hebben is het inderdaad zo dat die lijst hen kan helpen. Zo worden ze zich bewust van wat ze weggooien en gaan ze er misschien meer bij stilstaan.

    Groetjes
    Joyce

    BeantwoordenVerwijderen